Viime jouluna leipomani gluteenittomat ja vegaaniset piparit olivat melko hauraita – ne katkeilivat ja murenivat helposti. Tänä jouluna samaa ongelmaa ei ole, koska tämän parempia joulupipareita en ole koskaan leiponut! Pipareista tuli rapeita ja taikina oli helppo kaulia. Parannusta viime joulun ohjeeseen toi psylliumia ja tattarijauhojen lisääminen.
Gluteenittomat ja vegaaniset piparit ovat aivan yhtä helppo leipoa kuin tavallisetkin piparit. Psyllium auttaa leivottavuudessa: taikina ei tartu niin herkästi käsiin ja kaulimeen. Taikina kuitenkin kannattaa kaulia leivinpaperin päällä jauhojen avustuksella. Helpoimmalla pääsee, kun ei yritä kaulia koko taikinaa kerralla, vaan kaulii pienissä osissa. Leivinpaperi taikinan alla auttaa monen gluteenittoman taikinan työstämisessä, esimerkiksi tässä tofupeltipiirakassa.
Semperiltä ilmestyi tänä vuonna keksihyllyyn appelsiinipiparkakkuja. Olin onneissani, koska appelsiini on mielestäni välttämätön ainesosa joulupipareissa. Appelsiinin makua löytyy siksi tästäkin reseptistä. Harmikseni kuitenkin huomasin, ettei appelsiininmaku ole uunin jälkeen pipareissa niin voimakas kuin se on raa’assa taikinassa (siksi raakaa taikinaa syö vielä hanakammin 😀 ). Luulenpa, että appelsiiniaromi saattaisi olla ainoa tapa saada voimakas appelsiininmaku myös uunista tulleisiin pipareihin. Kokeilin lisätä piparitaikinaan myös limemehua ja -kuorta. Se on ehdottomasti kokeilemisen arvoista, koska limen ihana aromikkuus sopii hyvin yhteen joulumausteiden kanssa.
Koska tein piparit vaaleaan siirappiin, pipareista tuli vaaleampia. Itse tykkään pipareista, missä ei ole pomeranssia tai neilikkaa ja siksi käytin mausteina inkivääriä, kardemummaa ja kanelia valmiin piparkakkumausteen sijaan. Piparkakkumausteessa neilikka ja pomeranssi taitavat kuulua oletuksena.
Onko joulupöydän herkut jo suunniteltuna vai onko vielä reseptit hakusessa? Blogiin ilmestyy vielä monia gluteenittomia ja vegaanisia reseptejä ennen joulua, joten kannattaa jäädä kuulolle. Jos olet arabialaisen maustekakun ystävä, käy kurkkaamassa ihanan mehevä resepti siihen täältä. Muista seurata Kaapista puuttuu kakku -blogia myös Instagramissa ja Facebookissa.
Gluteenittomat ja vegaaniset piparit
- 2 dl sokeria
- 1,5 dl siirappia (Itse käytin Dan Sukkerin vaaleaa luomusiirappia)
- 200 g vegaanista leivontamargariinia (Sunnuntai Laktoositon)
- 1 dl appelsiinimehua (tai vaihtoehtoisesti limemehua)
- 1 tl appelsiinin kuorta (tai vaihtoehtoisesti limenkuorta)
- 1 tl inkivääriä
- 1 tl kardemummaa
- 1 tl kanelia
- 5 dl riisijauhoja
- 2 dl tattarijauhoja
- 2 tl ruokasoodaa
- 0,5 tl suolaa
- 0,5 tl psylliumia
- Mittaa kattilaan sokeri, siirappi, margariini, appelsiinimehu, appelsiininkuori, inkivääri, kardemumma ja kaneli.
- Keitä kiehuvaksi ja lämmitä kunnes margariini ja sokeri on sulanut. Muista sekoitella seosta.
- Nosta kattila pois levyltä ja jäähdytä.
- Sekoita keskenään jauhot, sooda, suola ja psyllium.
- Lisää jauhoseos jäähtyneeseen nesteeseen. Sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista.
- Laita taikina pakkaseen tekeytymään seuraavaan päivään.
- Nosta taikina pakkasesta pehmeämään huoneenlämpöön.
- Kauli vielä hieman kohmeisesta taikinasta osa kerrallaan ohueksi levyksi leivinpaperin päällä. Käytä apuna riisijauhoja.
- Paina muotilla taikinasta pipareita. Nosta piparit lastalla varovasti pellille.
- Paista uunissa 225 asteessa noin 5-7 minuuttia.
- Anna pipareiden jäähtyä ja kovettua.