Gluteenittomat ja vegaaniset runebergintortut ovat jääneet leipomatta useampana vuonna, koska suoraan sanottuna en ole koskaan erityisemmin innostunut kyseisestä tortusta. Yksi syy siihen on se, että laskiaispullat ovat aina vieneet helmikuussa täysin huomioni (täydellinen gluteeniton ja vegaaninen pullataikina testileivonnassa nyt ja aina??). Toinen syy on se, että vertailupohja tavalliseen runebergintortun makuun on minulla olematon: luultavasti olen syönyt viimeksi runebergintorttua yli kymmenen vuotta sitten. Onneksi miehellä on tuoreemmassa muistissa runebergintortun maku ja koostumus. Tunnollinen koemaistaja antoi ohjeelleni täydellisen hyväksynnän: ”Mmmm! Nää on tosi herkullisia!!”
Lapselle tämä oli ensimmäinen kerta, kun hän maistoi runebergintorttua. Arvasin, että tämä leivonnainen saa hänen suunsa hymyyn. Päättelin asian siitä, miten hyvin piparit maistuivat jouluna. Ja runebergintortuissa kun kyseistä herkkua löytyy piilotetussa muodossa. Käytin ohjeessa Semperin gluteenittomia pipareita, jotka ovat myös vegaanisia.
Ohjeessa ei ole karvasmanteliaromia, mutta sitä voi lisätä taikinaan, jos sattuu kyseisen maun suuri ystävä olemaan. Kostutukseen voi käyttää punssia tai rommia, mutta lapsiperheissä (ja muutenkin) kostutus onnistuu sokeriliemellä tai omenamehulla. Valmistin tortut Eskimon amerikanmuffinsivuokiin ja ne toimivat todella hyvin. Kun tortut ovat jäähtyneet, vuoka lähtee repimällä reunoja auki eikä torttu jää kiinni vuokaan. Toki tortut voi tarjoilla myös suoraan vuoista.
Vaikka itse sanonkin, tämän ohjeen myötä olen varma, että runebergintorttuja syödään meillä tästä edes joka vuosi.
Gluteenittomat ja vegaaniset runebergintortut, 9 kpl
- 150 g vegaanista leivontamargariinia (vegaanisia leivontamargariini-vaihtoehtoja täältä)
- 1 dl sokeria
- 1 dl fariinisokeria
- 1,5 dl Semper gluteenittomia pipareita muruna (noin 2/3 pkt)
- 2 dl riisijauhoja
- 1 dl mantelijauhetta
- 0,5 tl kardemummaa
- 0,5 tl ruokasoodaa
- 1 dl sokeritonta soijamaitoa (tai mantelimaitoa)
- 1 rkl omenaviinietikkaa
Kostutukseen
- 0,5 dl vettä
- 2 tl sokeria
- TAI omenamehua
Koristeluun
- vadelmamarmeladia
- tomusokeri + vesi -tahna
- Vatkaa sokerit ja huoneenlämpöinen margariini vaahdoksi.
- Sekoita kuivat aineet sekaisin keskenään.
- Sekoita omenaviinietikka soijamaitoon ja anna paksuuntua kermamaiseksi.
- Lisää sokerimargariinivaahtoon kuivat aineet sekä etikkasoijamaitoseos. Vatkaa taikina nopeasti tasaiseksi.
- Jaa taikina yhdeksään amerikanmuffinsivuokaan ja tasoita pinnat lusikalla.
- Paista uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia.
- Anna torttujen jäähtyä kunnolla.
- Valmista kostutus kiehauttamalla vesi ja sokeri. Valele sokerilientä torttujen päälle. (kaikkea lientä ei tarvitse käyttää). Voit myös vaihtoehtoisesti kostuttaa omenamehulla.
- Lusikoi torttujen päälle nokare vadelmamarmeladia ja koristele tomusokerista ja vedestä tehdyllä tahnalla.
- Säilytä torttuja jääkaapissa. Parhaimmillaan ne ovat seuraavana päivänä.
Muista seurata Kaapista puuttuu kakku-blogia myös Facebookissa ja Instagramissa.
Käy katsomassa myös muita tammikuun ohjeita: Helpot sämpylät ja karjalanpiirakat.