Tässä tulee herkullinen ja helppo vegaaninen ja gluteeniton täytekakku soijattomana. Instagramissa kyseltiin soijavispin korvaamista kookoskermalla ja epäilin kookoskerman toimivuutta, koska omat kokemukset kookoskerman vaahdottamisesta ja käytöstä täytekakussa ovat olleet epätyydyttäviä. Päätin kuitenkin rohkaistua ja luoda reseptin, jossa kookos saa kunniapaikan niin täytteessä kuin kuorrutuksessakin.
Vegaanisessa leivonnassa monissa ohjeissa on soijaa. Ja koska on myös heitä, jotka kaipaavat/tarvitsevat soijattomia vaihtoehtoja, kookoskerma saattaa olla kaupan ainoa vaihtoehto korvata soijavispi. Jos kookoksellekin hakee vaihtoehtoa, kannattaa kokeilla vegekaupan riisivispiä. Tosin sekään vaihtoehto ei ole kookokseton, mutta maku ei ole niin kookoksinen. Soijattomuuden lisäksi tämä vegaaninen ja gluteeniton täytekakku on myös palmuöljytön.
Soijatonta täytekakkua varten tarvittiin myös soijaton pohja – tietenkin, ja kokeilin laku-sitruunatäytekakussa olevaa gluteenitonta ja vegaanista täytekakkupohjaa riisimaidolla ja se onnistui aivan yhtä hyvin. Riisimaito ei vain muutu kermaiseksi omenaviinietikan vaikutuksesta, mikä luultavasti johtuu siitä, että riisimaidossa on vähemmän rasvaa ja proteiinia kuin soijamaidossa.
Täytekakun täytyy antaa hyytyä jääkaapissa yön yli ja sen kokoamisen apuna pitää käyttää irtopohjavuokaa. Kookostäyte on valuvampaa kuin soijavispillä tehty, ja pysyy parhaiten kerrosten välissä irtopohjan avulla.
Kookoskerman vatkautuminen voi olla hankala homma kesän kuumimmilla helteillä, joten kannattaa varautua kylmillä sääolosuhteilla 🙂 Parhaiten oman kokemuksen mukaan vatkautuvat Karan ja Pirkan Parhaat kookoskermat. Niissä arvostan maun ja vatkattavuuden lisäksi pahvista tetraa. Muista pistää kookoskerma hyvissä ajoin jääkaappiin jähmettymään ennen kuin alat vatkaamaan sitä!
Pellille tehdystä täytekakkupohjasta jää yleinsä yli kakkupohjaa. Yksi hyvä tapa käyttää yli jäävä pohja, on tehdä niistä herkullisia cake popseja.
Mustikka-kookostäytekakku (halkaisija 18 cm)
Kakkupohja
- 4,5 dl riisijauhoja (Risenta)
- 1,9 dl sokeria
- 1 rkl leivinjauhetta
- 1,5 tl vaniljasokeria
- 0,5 tl psylliumia
- 3 dl riisimaitoa
- 4,5 rkl rypsiöljyä
- 1,5 rkl omenaviinietikkaa
Kostutukseen
- riisimaitoa
- vaniljasokeria
Täyte
- 4 dl kookosmaito (Santa Maria Creamier)
- 1 dl sokeria
- 1 limen kuori raastettuna
- 2,5 rkl maissitärkkelystä
- 0,5 dl limemehua
- 1 dl kookoskermaa (jääkaapissa jähmettynyttä)
- Mustikkahillo (Rainbow)
Kuorrutus
- 1 – 2 prk kookoskermaa (jääkaapissa jähmettynyttä)
- tomusokeria
- mustikkajauhetta (Biokia)
Koristeluun
- pensasmustikoita
- kookoshiutaleita
- Valmista täytekakkupohja. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Levitä pellille leivinpaperi.
- Mittaa kulhoon riisimaito, rypsiöljy ja omenaviinietikka ja sekoita.
- Sekoita kulhossa riisijauho, sokerit, leivinjauhe ja psyllium.
- Lisää etikka-öljy-riisimaitoseos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
- Kaada ja levitä taikina leivinpaperin päälle.
- Paistaa uuni keskitasolla noin 9 minuuttia. Pohja valmistuu nopeasti ja jää todella vaaleaksi.
- Anna kakkupohjan jäähtyä, ennen kuin leikkaat siitä haluamasi kokoisia ja muotoisia pohjia. Tämän kakun tein 18 cm irtopohjavuoalla ja pohjia leikkasin 3 kappaletta.
- Mittaa kookosmaito, sokeri ja limenkuori kattilaan ja sekoita vispilällä tasaiseksi. Lämmitä seos kiehuvaksi koko ajan sekoitellen.
- Sekoita maissitärkkelys ja limemehu keskenään. Kaada se kiehuvan kookosmaitoseoksen sekaan koko ajan sekoittaen.
- Pienennä levyn lämpöä ja keitä niin kauan sekoitellen, kunnes seos muuttuu paksuksi kiisseliksi. Nosta pois levyltä ja laita kattila kylmään vesihauteeseen viilenemään.
- Kun kiisseli on jäähtynyt kunnolla, vatkaa täytettä varten 1 dl kookoskermaa.
- Sekoita vaahtoutunut kookoskerma kiisseliin varovasti nostellen.
- Aloita täytekakun kokoaminen käyttäen apuna irtopohjavuokaa. Laske ensimmäinen pohjalevy haluamallesi kakkulautaselle ja aseta sen ympärille irtopohjavuoan reunat tukemaan kakkua. Kostuta pohjaa vaniljasokerilla maustetulla riisimaidolla. Kostutus imeytyy paremmin pohjapuolelle kuin paistopinnalle. Kokoa kakku toistamalla pohja – kostutus – mustikkahillo – kookostäyte -järjestystä, kunnes saat viimeisen pohjan päällimmäiseksi. Muista kostuttaa myös päällimmäinen kerros.
- Jätä irtopohjavuoka tukemaan reunoja. Anna kakun hyytyä ja tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
- Valmista tarjoilupäivänä kakun päälle tuleva kookoskerma. Vaahdota jähmettynyt kookoskerma ja makeutta kermaa vaniljasokerilla ja tomusokerilla makusi mukaan. Jos haluat mustikkaista kookoskermaa, mausta sitä mustikkajauheella.
- Levitä vatkattu kookoskerma kakun päälle ja koristele pursotuksin, kookoshiutaleilla ja pensasmustikoilla.