Mies kantaa kotiin usein Fazerin paistopisteen cashew-karpalosämpylöitä. Kateellisena olen istunut vieressä ja miettinyt, miltähän ne mahtavat maistua. Päätin muokata perussämpyläreseptiäni ja pyöräyttää omat gluteenittomat ja vegaaniset herkkusämpyläni. Ohje toimii aivan mainiosti myös ilman rouhittuja pähkinöitä ja karpaloita, mutta jos haluat sämpylöihisi makeita ja pähkinäisiä sattumia, tulet tykkäämään näistä!
Resepti toimii Viljatuotteen vaalealla jauhoseoksella. Sitä saa useimmista kaupoista gluteenittomien jauhojen hyllystä. Taikina pitää jättää tarpeeksi löysäksi, jotta sämpylöistä ei tule kuivia. Gluteeniton leipä säilyy parhaiten pakastimessa, joten pakasta sämpylät, jos haluat säästää niitä useammalle päivälle.
Kerron myös loistavan tavan kohottaa hiivataikina mikron avulla. Ensin mikrossa lämmitetään kupillinen vettä kiehuvaksi. Näin mikron ilma lämpiää sisältä ja sen jälkeen siellä on hyvä kohottaa taikinaa vedottomassa tilassa. En muista mistä luin tämän mikro-niksin, mutta se on todella kätevä. Meillä ainakin on usein melko viileää kotona, joten lämpimälle kohotuspaikalle on tarvetta.
Cashew-karpalosämpylät
n.12 kpl
- 100 g cashewpähkinöitä
- 1,5 dl kuivattuja karpaloita
- ½ pss kuivahiivaa
- 4,5 dl Viljatuotteen gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
- 2 tl suolaa
- 1 rkl sokeria
- 5 dl vettä
- ½ dl rypsiöljyä
- Rouhi cashewpähkinät ja kuivatut karpalot.
- Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita myös karpalot ja cashewpähkinät joukkoon. Lisää 42-asteinen vesi ja sekoita tasaiseksi. Lopuksi lisää öljy ja vaivaa kädellä taikinaa hetki, kunnes öljy on sekoittunut taikinaan. Peitä taikinakulho liinalla.
- Lämmitä kupillinen vettä mikrossa kiehuvaksi. Ota kuppi pois ja laita taikina mikroon ja sulje mikron ovi. Älä laita mikroa enää päälle! Anna taikinan kohota mikrossa puoli tuntia.
- Kaada taikina jauhotetulle tasolle ja muovaa siitä pitkä pötkö. Jaa taikinapötkö 12 osaan, joko viistoittain tai suoraan sen mukaan minkä muotoisia sämpylöitä haluat.
- Nosta sämpylät pellille ja paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 20-25 minuuttia.
2 kommenttia
Kiitos ihanasta reseptistä! Onko mahdollista että siihen on tullut liian suuri määrä vettä? Taikina jäi minulla ainakin kovin löysäksi ja mietin että jauhoja on vähemmän kuin vettä..
Moi Jenni! 🙂 Kyllä vettä tulee tuon 5 dl. Taikinan tarkoitus on jäädä löysäksi, muuten gluteenittomista sämpylöistä tulee kuivia. Ja taikinasta ei ole tarkoitus pystyä pyörittelemään sämpylöitä, mutta kohonneen taikinan pystyy kyllä kevyesti muotoilemaan tangoksi, josta saa leikattua paloja pellille.