Voi luoja miten hyvää – vegaaninen ja gluteeniton tofupeltipiirakka

käyttäjältä Anniina

Makeannälkäni on kokenut syksyn tullessa kolauksen (söin luultavasti liikaa makeaa kesällä) ja jonkin verran tuonut myös uskonpuutetta leipomisharrastukseen. Kun ei tee mieli syödä makeaa, on vaikea miettiä mitä leipoa seuraavaksi. Ja kun täydellinen vegaaninen ja gluteeniton täytekakkupohja ei millään meinaa onnistua juuri sillä haluamallani tavalla, keittiössä uskaltaa epäonnistumisten jälkeen vain piipahtaa, ettei liiaksi jumitu pähkäilemään jauhojen ja nesteen suhteita. Meneillään on myös opinnäytetyön kirjoittaminen, joka saa painimaan ajankäytön kanssa.

Pelastus leipomisen uskonpuuteeseen lymyili onneksi vain muutaman klikkauksen takana. Toissapäivänä törmäsin Iltalehden sivuilla vanhan ajan lihapiirakan ohjeeseen. Resepti on alunperin Kotikokki-sivuilta. Kiitos tälle kotikokille: sain inspiraation vegaaniseen ja gluteenittomaan tofupeltipiirakkaan! Gluteenittomaan taikinaan tarvitsee enemmän nestettä ja tofutäytteeseen enemmän mausteita, mutta muuten reseptin muuntaminen vegaaniseksi ja gluteenittomaksi kävi hyvin äkkiä.

En halunnut käyttää piirakkaan soijarouhetta vaan maustamatonta tofua, koska siitä saa ihanaa jauhelihankorviketta murentamalla sen pieneksi muruksi ja paistamalla pannulla sipulin kanssa. Meillä tätä kikkaa käytetään esimerkiksi makaroonilaatikkoa tehdessä. Kannattaa kokeilla myös pitsassa! Jalotofun maustamaton tofu on koostumukseltaan murentamiseen todella hyvää.

Kaupoista (ainakin Prismoista) löytyy nykyään vegaanista ruoka fraichea, joka korvasi mainiosti alkuperäisessä reseptissä olevan smetanan. Uskon, että tarkoitukseen sopisi myös maustamaton ja sokeriton soijajogurtti, jos vegaanista ruoka fraichea ei löydy omasta ruokakaupasta.

Kun piirakka tuli uunista, odotin malttamattomana palan leikkaamista. Ja kun maistoin, taisin sanoa Voi luoja miten hyvää. Siitä on kauan, kun olen saanut maistaa suolaista peltipiirakkaa. Tästä tuli kertarysäyksellä luotto-ohjeeni!

Hyvillä mielin ja täydellä vatsalla voin nyt palata takaisin opinnäytetyön pariin…

Taikina

  • 3,5 dl makeuttamatonta soijamaitoa
  • 6,5 dl Viljatuotteen vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
  • 3/4 rkl kuivahiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl fariinisokeria
  • 100 g huoneen lämpöistä vegaanista leivontamargariinia (Sunnuntai Laktoositon)

Täyte

  • 270 g maustamatonta tofua (Jalotofu)
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1 sipuli
  • 1 rkl gluteenitonta soijakastiketta
  • 1/4 tl valkosipulijauhetta
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 1 tl kuivattua persiljaa (tai tuoretta silputtuna noin 1 rkl)
  • 2 dl puuroriisiä (+4 dl vettä ja 0,5 tl suolaa keittämiseen)
  • 1 dl vegaanista ruoka fraichea (Deliciest)

Voiteluun

  • soijamaitoa
  1. Sekoita kulhossa jauhot, suola, fariinisokeri ja kuivahiiva.
  2. Lämmitä soijamaito noin 42-asteiseksi.
  3. Lisää jauhojen sekaan lämmin soijamaito ja pehmeä margariini. Vaivaa käsillä tasaiseksi taikinapalloksi. Peitä kulho liinalla ja laita lämpimään paikkaan kohoamaan puoleksi tunniksi.
  4. Valmista piirakan täyte taikinan kohotessa. Keitä vettä riisiä varten. Lisää suola ja riisi kiehuvaan veteen. Sekoita ja laske lämpöä. Annan riisin valmistua matalalla lämmöllä kannen alla välillä sekoittaen.
  5. Leikkaa sipuli pieniksi kuutioiksi. Mittaa paistinpannulle öljy ja kuulota sipuli siinä.
  6. Murenna tofu käsillä pieneksi muruksi. Lisää murennettu tofu pannulle ja paista hetki.
  7. Lisää tofun ja sipulin sekaan soijakastike, valkosipulijauhe, mustapippuri ja kuivattu persilja. Paista niin kauan, että tofu hieman ruskistuu. Ota paistinpannu pois levyltä.
  8. Kun kaikki vesi on imeytynyt riisiin, lisää se tofuseokseen. Lisää lopuksi ruoka fraiche ja sekoita tasaiseksi.
  9. Kun taikina on kohonnut jaa se kahteen osaan. Kauli leivinpaperin päällä puolesta taikinasta pyöreä pohja (noin 30 cm halkaisija). Käytä kaulimisen apuna leivinpaperia kaulimen ja taikinan välissä. Voit myös ripotella jauhoja kaulimisen avuksi.
  10. Levitä täyte pohjan päälle jättämällä noin 1 cm varaa reunoille.
  11. Kauli päällinen samalla tavalla käyttäen apuna leivinpaperia ja jauhoja. Kumoa kansi leivinpaperin avulla täytteen päälle. Paina pohjan ja kannen reunat kiinni toisiinsa haarukalla.
  12. Voitele piirakka soijamaidolla ja pistele haarukalla.
  13. Paista keskitasolla 200 asteessa noin 25 minuuttia.

Kommentoi

Saatat myös pitää näistä