Jos olen halunnut helpottaa arjessa kokkaamista ja leipomista, olen etsinyt pakasteesta käteviä puolivalmisteita. Yksi tällainen todella hyvä tuote on Oolannin pakasteperunamuusipussi, josta saa todella nopeasti tehtyä vegaanista perunamuusia. Meidän perheen kiireisen päivän ruoka on linssiporkkanakastike perunamuusin kanssa. Parasta on, kun ei tarvitse kuoria ja keitellä perunoita. Jostain syystä varsikin maanantai tuppaa olemaan näitä päiviä, jolloin kaipaa jotain nopeaa ja helppoa. Perunamuusista saa maukkaamman, kun sen maustaa muutamalla nokareella margariinia. Niin tein tässäkin ohjeessa.
Muutaman kerran piti testata gluteenittomien perunareiskojen tekemistä, ennen kuin onnistuin saamaan rieskoista sopivan pehmeitä. Pehmeyden salaisuus on hirssihiutaleissa! Jos perunamuusiin lisää pelkästään jauhoja, taikinasta tulee liian kuiva. Myös öljyn lisääminen taikinaan toki auttaa asiaa.
Tänä aamuna rieskat tulivat tarpeeseen, kun kipeälle lapselle ei maistunut aamupuuro vaan tarvittiin jotain todella houkuttelevaa syömistä. Mustikkakeitto ja perunarieskat saivat kipeän pikkulapsen makunystyrät hetkessä hereille. Ja isommillekin rieskat olivat oikein mukavaa vaihtelua aamupalalla.
- 1 pussi Oolannin pakasteperunamuusia (400g)
- 2 dl vettä
- 2 dl soijamaitoa
- 1 tl suolaa
- 2 reilua nokaretta vegaanista margariinia
- 1 dl hirssihiutaleita
- 0,75 dl hirssijauhoja
- 1 dl riisijauhoja
- 0,5 tl suolaa
- 0,75 dl rypsiöljyä
- Valmista ensin perunamuusi mittaamalla mikronkestävään kulhoon pakasteperunamuusi, vesi ja soijamaito. Kuumenna seosta mikrossa täydellä teholla 5 minuuttia. Sekoita ja kuumenna sitten muusia vielä yksi minuutti lisää.
- Sekoita muusi tasaiseksi. Mausta suolalla ja margariininokareilla.
- Sekoita valmiiseen muusiin hirssihiutaleet, hirssijauho, riisijauho ja suola.
- Lisää lopuksi öljy ja sekoita taikina tasaiseksi.
- Taputtele taikinasta pellille haluamasi kokoisia noin puolen sentin paksuisia rieskoja. Pistele haarukalla rieskoihin reikiä.
- Paista rieskoja uunin ylimmällä keskitasolla 250 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes rieskoissa on kunnolla väriä.
- Tarjoile rieskat lämpimänä.