Gluteenittomat ja vegaaniset karjalanpiirakat

käyttäjältä Anniina
gluteenittomat ja vegaaniset karjalanpiirakat

Gluteenittomat ja vegaaniset karjalanpiirakat valmistuivat yllätyksekseni tosi helposti ja vaivattomasti. Kaulittavaa toki oli jonkun verran, mutta taikina oli gluteenittomuudestaan huolimatta todella helppo kaulia. Idea karjalanpiirakoiden leipomiseen lähti, kun kyselin Facebookin Gluteenittomat vegaanit -ryhmässä ihmisten kaipaamia gluteenittomia ja vegaanisia suolaisia reseptejä. Ensimmäinen vastaus oli karjalanpiirakat. Ja näitähän on pitänyt leipoa jo iäisyys meidän keittiössä! Nyt sitten tartuin tuumasta toimeen ja taikina onnistui samantien todella hyvin.

Meillä perheessä on jakauduttu kahteen leiriin: riisipuurotäyte- ja perunamuusitäyteleiriin. Itse olen riisipiirakoiden ystävä ja en ymmärrä yhtään perunapiirakoiden päälle, mutta mies sen sijaan rakastaa perunapiirakoita. Tein testiksi myös perunapiirakoita. Hyvän ja helpon täytteen saa käyttämällä Oolannin valmista pakasteperunamuusipussia.

Jos pidät todella suolaisista karjalanpiirakoista, lisäisin suolaa enemmän riisipuuron sekaan. Riisipuuron voi keittää myös kokonaan riisimaitoon tai johonkin muuhun gluteenittomaan kasvimaitoon. Taikinasta tulee noin 20-24 kpl karjalanpiirakoita. Käytin muottia, joka oli 11 cm halkaisijaltaan.

karjalanpiirakat
Gluteeniton taikina oli helppo kaulia leivinpaperin päällä. Kiekoista sai kaulimalla todella ohuita.
Täytettä ei kannata laittaa liikaa, jotta taikina ei repeydy piirakkaa rypyttäessä.

Gluteenittomat ja vegaaniset karjalanpiirakat n. 20-24 kpl

Riisipuuro

 • 2 dl vettä
 • 2 dl puuroriisiä
 • 5 dl vettä
 • 5 dl soijamaitoa
 • 1 tl suolaa
 • 1 rkl vegaanista margariinia

Taikina

 • 3 dl tattarijauhoja (Virtasalmen viljatuote)
 • 1,5 dl tummia riisijauhoja (Virtasalmen viljatuote)
 • 1 tl suolaa
 • 1 tl psylliumia
 • 2 dl kylmää vettä
 • 25 g vegaanista margariinia

Voiteluun

 • 2 dl soijamaitoa
 • 50 g vegaanista margariinia
 • 1/2 tl suolaa
 1. Keitä riisipuuro mittaamalla kattilaan 2 dl vettä. Kiehauta vesi ja lisää puuroriisi. Keitä, kunnes vesi imeytyy suurimoihin.
 2. Lisää riisin sekaan vesi ja maito ja sekoita. Kiehauta ja keitä miedolla lämmöllä noin 45-60 min. Muista sekoittaa välillä, koska soijamaito palaa pohjaan helposti.
 3. Kun riisipuuro on puuroutunut tarpeeksi, ota se pois levyltä ja lisää margariini ja suola. Sekoita ja anna puuron vetäytyä kunnolla muutama tunti kannen alla. Voit valmistaa puuron myös edellisenä päivänä ja säilyttää jääkaapissa.
 4. Valmista taikina mittaamalla tattari- ja riisijauhot, suola ja psyllium kulhoon. Sekoita ja lisää vesi.
 5. Vaivaa taikina käsin sekaisin. Aluksi taikina tarttuu käsiin, mutta vaivatessa se alkaa kiinteytyä palloksi. Lisää vielä sula margariini ja vaivaa tasaiseksi palloksi.
 6. Muista laittaa uuni ajoissa lämpeämään 300 asteeseen.
 7. Ota taikinasta kerrallaan noin 1/4 osa ja kauli se ohueksi levyeksi leivinpaperin päällä. Käytä apuna hieman tattarijauhoja. Ota muotilla tai lasilla levystä ympyrän muotoisia levyjä. Muu osa taikinasta on hyvä säilyttää liinan alla, jottei se pääse kuivumaan.
 8. Lusikoi taikinaympyrän keskelle noin 2 rkl riisipuuroa. Rypytä karjalanpiirakka aloittamalla keskeltä taittamalla reunat riisipuuron päälle niin, että puuro jää keskeltä noin 1-1,5 cm näkyviin. Paina ja purista reunat sormilla rypyille.
 9. Laita karjalanpiirakat pellille leivinpaperin päälle ja paista 300 asteessa noin 10 minuuttia.
 10. Lämmitä soijamaito mikrossa ja lisää siihen margariini ja suola. Anna margariinin sulaa maidon sekaan ja sekoita tasaiseksi.
 11. Kasta karjalanpiirakat kokonaan margariinimaitoon yksi kerrallaan ja laita liinan alle. Uunista tullessa taikinakuori on kova, mutta pehmenee sopivaksi liinan alla.

6 kommenttia

Hilla 5 tammikuun, 2020 - 7:14 pm

Karjalanpiirakka on rekisteröity Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi vuonna 2003. Suojaus koskee ainoastaan nimeä ”karjalanpiirakka”. Jos piirakka ei täytä vaatimuksia, voidaan käyttää esimerkiksi nimeä ”riisipiirakka”.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Karjalanpiirakka
Joten, voisitko ystävällisesti vaihtaa otsikon asiallisemmaksi, kiitos.

Vastaa
Anniina 5 tammikuun, 2020 - 7:52 pm

Hei Hilla, kiitos viestistäsi. Tiesin tämän, mutta nimesin reseptin sen mukaan, mikä on yleisempi hakutermi tämänkaltaiselle piirakalle. Jos myisin näitä piirakoita, huomioisin toki EU:n vaatimukset. Karjalanpiirakka on myös yleinen termi puhekielessä ja on laajalti käytössä ympäri nettiä – myös silloin, kun kyseessä on gluteeniton ja vegaaninen resepti. Mukavaa alkanutta vuotta!

Vastaa
Pauliina 7 helmikuun, 2020 - 6:48 pm

Minulla on 3v tytär joka on vehnäallergikko ja siinä ohessa myöskään maissi ja peruna eivät käy, sellaisenaan tai tärkkelyksenä tms.. täältä nyt monta hyvää ideaa ensi viikon synttärijuhliin. Kiitos 😊

Vastaa
Anniina 7 helmikuun, 2020 - 8:18 pm

Moi Pauliina! Kiva kuulla, että blogista on hyötyä 🙂

Vastaa
Nimetön 10 marraskuun, 2020 - 1:55 pm

Moi! Sain ohjeen toimimaan kun lisäsin kolmatta jauhoa ja reilusti lisää vettä. Tällä ohjeella taikina oli vaan pelkkää murua. Mulla ei tosin ollut kaapissa reseptin mukaisia jauhoja. Sillä lienee osuutta myös.

Vastaa
Anniina 7 joulukuun, 2020 - 8:35 pm

Hei, kiitos viestistäsi! Gluteenittomassa leivonnassa on tärkeää käyttää juuri niitä jauhoja, jotka lukevat ohjeessa, koska gluteenittomien jauhojen ja jauhoseosten koostumukset eroavat toisistaan. Erityisesti psyllium on tärkeä ainesosa, koska se sitoo vettä itseensä ja tekee taikinasta leivottavaa. Toivottavasti ensi kerralla onnistuu paremmin! Mukavia leivontahetkiä! 🙂

Vastaa

Kommentoi

Saatat myös pitää näistä