Jos jokin leivonnainen on itselleni aiheuttanut harmaita hiuksia, se on gluteeniton ja vegaaninen pulla. Vaikka pullat olisivatkin olleet ihan onnistuneita, ne eivät ole olleet lähellekään sitä pehmeää vehnäpullaa, jota pienenä on tottunut syömään. Vegaanisuus pullassa ei ole se ongelma vaan se on gluteenittomuudesta johtuva sitkon puute.
Tämän gluteenittoman ja vegaanisen pullan resepti syntyi oikeastaan kahden sattuman kautta. Olin jo pitkällä tauolla kiemuraisesta ja epätyydyttävästä leivontasuhteestani pullataikinan kanssa, kun olin ruokaostoksilla etsimässä Virtasalmen Viljatuotteen viiden kilon pussia hienoja riisijauhoja. Epäonnekseni joku oli laittanut jauhot hyllyyn miten sattuu ja koska en tarkistanut minkä pussin otin, vahingossa ostin Virtasalmen Viljatuotteen Pullajauhoseos-pussin. Kotona harmitti: onko nyt PAKKO leipoa pullaa?? Viiden kilon edestä?? Ei siinä, pullajauhoseos sopii varmasti myös muuhun kuin pullanleivontaan, mutta tarkoitus oli tehdä täytekakkupohjia ohjeella, jossa käytetään vain riisijauhoja.
Pullajauhoseos jäi kaapin ylähyllylle ihmettelemään useammaksi viikoksi. Tarvittiin vielä toinen sattuma: eräänä päivänä leivon sämpylöitä vapaalla kädellä eli huiskien kulhoon mitä sattuu mittaamatta ja miettimättä. (tekeekö teistä joku muu ikinä tällä tavalla?) Päässä kuulin miettiväni ”saa nähdä mitä näistä tulee” (Tätä lausetta muuten mieheni joskus ehdotti blogin nimeksi, koska kuulemma hoen tuota lausetta usein) Sattuipa niin, että niistä sämpylöistä tuli erittäin pehmeitä ja jopa pullamaisia. Häkeltyneenä kertasin, mitä aineksia olin lätkinyt taikinan sekaan. No enpä mitään kovin kummoista. Homman juju piili siinä, että olin tehnyt taikinasta tarpeeksi löysän ja lusikalla nostellut taikinasta pyöreitä kasoja pellille nousemaan. En siis ensin kohottanut taikinaa ja sitten vasta muotoillut sämpylöitä.
Siltä istumalta päätin tehdä sämpylöitä – sokerilla…. ja sillä jo odottamiseen kyllästyneellä pullajauhoseoksella. Ensimmäisellä kerralla taikinaan tuli liian vähän sokeria, joten se todella oli vain sämpylöitä sokerilla, mutta seuraava oli jo se mitä halusin: Gluteeniton ja vegaaninen PULLA!
Noh oli vielä yksi ongelma: Pulla oli sämpylännäköinen pulla. Röpelöinen ja kaikki pullat omia yksilöitään, koska löysän taikinan lätkiminen pellille ei tuota mitään kovin symmetristä pullaposki-tavaraa. Tähän probleemaan auttoi edellisessä Runebergin-torttu reseptissä käyttämäni amerikan muffinivuoat. Nostelin taikinasta lusikalla muffinivuokiin taikinaa ja annoin kohota reilusti yli puoli tuntia. Aluksi kokeilin voidella vuoat margariinilla mutta lopulta huomasin, ettei se ole tarpeen. Pulla lähtee irti vuoista, kunhan antaa pullien jäähtyä kunnolla.
On vielä yksi juttu, mikä teki tästä taikinasta niin loistavan: ruokaöljy. Oletan, että yksi aikasemmin leipomieni gluteenittomien pullien ongelmista on ollut leivontamargariini. Rypsiöljy tuo pullaan enemmän kuohkeutta. Ja itselle tavalliseen tapaan, taikina on tehty kuivahiivaan. Koska meillä tuorehiiva jääkaapissa ei ole siellä ikinä oikeaan aikaan. Plus tuorehiivan etsiminen kaupasta: minne ne paketit aina piilotetaan??
Voit tehdä pullat ilman muffinipeltiä ja muffinivuokia, kunhan varaudut siihen, että pullia kohottaessa vuoat voivat antaa periksi ilman pellin tukea. Hyvältä ne silti maistuvat! 🙂 Kokeilin tehdä pullia ilman muffinivuokia ja se vaati melkoista kikkailua kahden lusikan kanssa, jotta sain muotoiltua pyöreähköjä pullia.
Kohottamisessa käytin apuna keittiöallasta, jonka täytin kuumalla vedellä. Kuuma vesi uunipellin alla tuottaa pullille mukavan lämpimät oltavat. 🙂
Tähän aikaan vuodesta pullat muuntuivat meillä laskiaispulliksi. Pullista voi tehdä esimerkiksi voisilmäpullia painamalla keskelle kuopan ja täyttämällä sen vegaanisella margariinilla ja sokerilla tai vaikka mantelimassalla.
Gluteeniton ja vegaaninen pulla n. 15 kpl
- 5 dl soijamaitoa (tai jotain muuta gluteenitonta kasvimaitoa)
- 1 dl rypsiöljyä
- 4,5 dl Virtasalmen Viljatuote pullajauhoseosta
- 2 dl sokeria
- 1 rkl kuivahiivaa
- 1 rkl kardemummaa
- 1 tl vaniljasokeria
- 0,5 tl suolaa
- Sekoita kuivat aineet keskenään.
- Lämmitä maito noin 42 asteiseksi. Lisää lämmin maito ja rypsiöljy kuivien aineiden sekaan.
- Sekoita kaikki aineet keskenään. Aloita varovasti ja sitten koko ajan hieman voimakkaammin lusikalla sekoittaen, kunnes taikina on tasaista ja lusikkaa nostaessa suurin osa taikinasta irtoaa lusikasta. Käsin vaivaamista tai vatkainta et tarvitse.
- Nostele lusikalla taikinaa muffinivuokiin. Täytä vuoista noin 3/4 osaa. Tasoita taikinan pintaa lusikalla, niin saat tasaisemman pinnan.
- Nostele vuoat muffinipellille. Nosta muffinipelti vielä uuninpellin päälle ja laita uunipelti altaan päälle, jossa on kuumaa vettä. Peitä pullat liinalla. Kuuma vesi auttaa pullia kohoamaan.
- Kohota pullia kuuman veden lämmössä noin puoli tuntia. Laita sitten uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Jatka pullien kohottamista vielä sen aikaa.
- Ripottele pullien päälle raesokeria. Jos haluat tehdä voisilmäpullia, paina keskelle kuoppa johon laitat vegaanista margariinia ja sokeria. Pullia ei tarvitse voidella.
- Paista pullia uunissa keskitasolla noin 12-15 minuuttia. Paistoaika riippuu siitä minkäkokoisia pullia teet.
- Anna pullien jäähtyä. Halutessasi ota pullat pois vuoista ja tarjoile.
8 kommenttia
Mistä saa näitä jauhoja Hkissä?
Moi! Kyseistä pullajauhoseosta olen nähnyt Helsingin seudulla K-supermarketeissa ja Citymarketeissa. Tuon viiden kilon pussin ostin Lahden Launeen Citymarketista. Nähtävästi myös Virtasalmen viljatuotteen omasta verkkokaupasta saa tilattua.
Moikka! Turpoaako tuo Virtasalmen jauho jotenkin superpaljon vai pitäisikö ohjeessa olla vähemmän nestettä?
Joo kyllä turpoaa! 🙂 Jauhoissa oleva psyllium imee nestettä itseensä. Taikinasta tulee paksumpi kuin aluksi näyttää, kunhan malttaa sekoittaa taikinaa niin kauan kunnes seos paksuuntuu. Käsinleivottavia ja kaulittavia pullia tällä ohjeella ei tule, vaan taikina pitää laittaa suoraan muffinsivuokiin. Tai vaihtoehtoisesti voi lusikoida taikinaa suoraan pellille ja koittaa muotoilla siinä pullaa muotoonsa minkä pystyy. Löysä taikina takaa pullien mehevyyden!
Kiitos vastauksesta! Lisäsin Kotimaista-jauhoihin psylliumia ja vähän maissijauhoa, niin jopas läksi. Näistä on tullutkin suosittuja meidän taloudessa, maku on ilmeisesti hyvä, en tiedä, kun en ole ehtinyt itse maistaa 😀
Hienoa, jos toimi myös muilla kuin Virtasalmen jauhoilla ja psyllium-lisäyksellä 🙂 Näitä onkin leivottu meillä ahkeraan viime aikoina ja blogiin on tulossa pian myös uusia versioita tästä pullaohjeesta.
Tämä on ehdottomasti paras ja helpoin gluteenittoman ja vegaanisen pullan ohje, minkä olen löytänyt. Ainoa vika on siinä, ettei pullat kauhean kauaa säily, kun katoavat parempiin suihin. 🙂
Kiitos kommentistasi Annikki ja mukava kuulla, että pullat maistuvat! 🙂