Edellisessä postauksessa jaoin gluteenittoman ja vegaanisen täytekakkupohjan ohjeen. Voit katsoa ohjeen täältä. Kakkupohja tehdään uunipellille ja siitä leikataan haluamansa kokoisia ja muotoisia pohjia. Leikattaessa kakkupohjia pohjaa jää aina vähän yli. Jos ylijäävä osa ei mene hetkessä suuhun, kakkupohjasta voi tehdä ihania ja näyttäviä cake-popseja eli kakkutikkareita. Näillä voi esimerkiksi koristella täytekakun! Ne ovat lasten juhliin tosi hauskoja ja esimerkiksi joulupöytään ihana konvehtien seuralainen tai korvaaja.
Cakepopsit ovat jo aika ”vanha juttu”, mutta tämä oli itselle ensimmäinen kerta, kun tein niitä itse! Joten jo oli aikakin.
Cake-popsien ideoinnissa saa päästää luovuutensa irti. Kakkupohjamassaa voi maustaa sitrushedelmien kuorilla, pienellä tilkalla rommia tai piparminttuaromia. Suklaan päälle voi ripotella kookoshiutaleita, marjajauhetta, pähkinärouhetta, turkinpippurimurskaa, kuivattuja hedelmiä silppuna, strösseleitä… mitä ikinä keksiikin!
Itse koristelin kakkutikkarit tyrnijauheella, kuivatuilla vadelmilla, pekaanipähkinärouheella sekä kookoshiutaleilla. Tyrnijauheen olin ostanut jo viime jouluna raakasuklaata varten, mutta silloin tyrniraakasuklaa jäi tekemättä. Nyt minulla on sitä samaa tyrnijauhetta reilusti jäljellä, joten päätin koittaa sitä näihin. Tyrni on melko kirpeää ja hapanta, ja siksi se olikin tosi piristävä lisä makeisiin kakkutikkareihin. Kannattaa kokeilla! Vinkkinä: Mustikkajauheella voi saada kakkumassaan kivan värin ja maun. Värjäämiseen voi myös käyttää elintarvikevärejä.
Koristelun avuksi tarvitset:
- foliota
- grillitikkuja tai karkkitikkuja
- korkeita laseja tai mukeja
- lautasia
Ennen kuin aloitat suklaan sulattamisen, rakenna kakkutikkareille ”telineet”. Jos käytät pitkiä grillitikkuja (joita minulla oli) katko niitä lyhyemmiksi sen verran, että ne sopivat lasiin pystyyn. Älä jätä tikkuja liian pitkiksi, koska on vaarana, ettei tikku pysy tasapainossa. Mutta älä myöskään tee liian lyhyitä tikkuja, jotta kakkutikkarit on helppo asettaa kuivumaan lasiin.
Taittele foliosta lasin halkaisijan levyinen liuska, jonka kiristät lasin päälle ja sivuille. Sitten tökit tikuille reikiä folioon. Älä töki reikiä liian tiheästi, jotta kakkutikkareilla on tilaa jähmettyä. Laita lasin alle iso lautanen, jotta suklaaroiskeet ja koristehiput putoavat lautaselle eivätkä suoraan pöydälle luomaan hirvittävää sotkua 😉
Joulukakkutikkareihin taikinapohjaa voi maustaa esim mintulla, appelsiininkuorella tai rommilla. Koristeluun pieni ripaus kanelilla maustettua kaakaojauhetta. Joko siellä muuten suunnitellaan joulupöydän tarjottavia? Meillä mies sanoi, että alan joka vuosi puhumaan aikaisemmin ja aikaisemmin joulusta. 😀 Olen tainnut tartuttaa jouluintoilun myös perheen pienimpään, koska kuuset koristevaloilla saavat hänet aina huudahtamaan innoissaan ”joulukuusi!!”
Ihanaa loppuviikkoa kaikille! Muista seurata Kaapista puuttuu kakkua myös Instagramissa!
Cake pops (noin 20 kpl)
- 250 g kakkupohjaa (noin kolmas osa pellillisestä)
- 50 g vegaanista tuorejuustoa (Violife)
- 1 dl tomusokeria
- halutessasi esim. appelsiininkuorta tai tilkka rommia, elintarvikeväriä
Koristeluun
- 100 g vegaanista ja gluteenitonta suklaata
- koristeluun esim. pähkinärouhetta, kookoshiutaleita, marjajauhetta, strösseleitä
- Murenna kakkupohja kulhoon ja sekoita sen joukkoon tomusokeri ja tuorejuusto. Mausta haluamallasi tavalla ja värjää taikinaa, jos haluat. Laita taikina jääkaappiin viilentymään noin tunniksi.
- Kun taikina viilenee ja vetäytyy jääkaapissa, rakenna cake popseille telineet postauksen olevan ohjeen mukaan. Telineissä kakkutikkareiden päälle tuleva suklaa voi jähmettyä ja cake popsit on helppo koristella.
- Muotoile viileästä taikinasta pieniä palloja.
- Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa.
- Työnnä kakkupallot tikkuihin ja kasta ne suklaaseen. Voit myös lusikalla kaataa ja levittää suklaata pallon päälle. Varo kuitenkin koskemasta lusikalla taikinaa, jotta suklaa ei tahriinnu.
- Asettele kakkutikkari telineeseen kuivumaan ja ripottele sen päälle koristeita. Anna jähmettyä viileässä.
- Säilytä kakkutikkarit viileässä.
- Tarjoile suoraan tikuista tai ota pallot pois tikuista ja tarjoile kuin konvehdit.