Suklaa-vadelmakääretorttu – ei se ole niin justiinsa!

käyttäjältä Anniina

Blogin päivittäminen on venähtänyt melkoisesti, kun täydellisyyden tavoittelu vei minut mennessään. Mutta tässä se tulee: Suklaavadelmakääretorttu!

Kääretorttu- ja täytekakkupohja ovat haastavimpia vegaanisia ja gluteenittomia leivonnaisia – ainakin itselle. Muutamien, ja vielä muutamien lisää, kokeilukertojen jälkeen olen kuitenkin päässyt herkullisiin lopputuloksiin. Munatonta kääretorttupohjaa ei kannata täyttää hieman jäähtyneenä, vaan sen kannattaa antaa jäähtyä ihan kunnolla. Pohjaa ei myöskään tarvitse kumota pois leivinpaperilta, jossa se on paistettu, vaan samaa paperia voi käyttää tortun käärimiseen.

Leivonnaisten koristelu on myös jännää puuhaa! Välillä tuntuu, että tarvittaisiin mustaa magiaa, planeettojen oikeita asentoja sekä sadetanssia, jotta koristelu näyttäisi siltä, miltä sen on mielessään kuvitellut näyttävän. En harrasta mitään noista poppaskonsteista, joten luottaminen on vain kärsivällisyyteen ja harjoitteluun. Ja ai että koristelu on kivaa, kun sitä ei ota niin tosissaan! Hyvää terapiaa koristelukammoisille on Netflixistä katsottava sarja Nailed it! Siinä kotileipurit yrittävät leipoa herkkuja, joiden koristeluun vaaditaan kädentaitoja melkoisesti. Kun oma kakku epäonnistuu, voi käydä katsomassa, että ei ne ihan kaikilla muillakaan aina onnistu 😀

Oma vinkki koristeluun on keep it simple. Ja kun se ei onnistu niin don´t keep it simple eli mätki koristeita joka kohtaan peittämään virheitä 😀 Ja viimeinen mutta tärkein ohje/helpottava huudahdus on: ei se ole niin justiinsa!

Kotitekoiseen marsipaaniin mietin ohjetta, koska olin leipomassa vilja-allergiselle teemakakkua. Kaupasta saatavassa Mauste-Sallisen marsipaanissa on vehnästä valmistettua glukoosisiirappia, joten tarvittiin oma ohje. Googlasin hetkisen ja löysin muokattavan ohjeen Dansukkerin sivuilta. Muutaman kokeilukerran jälkeen löytyi oikea suhde viljattomaan marsipaaniin. Pienenä vinkkinä marsipaanin kaulimiseen: Älä tee sitä helteisessä keittiössä 😉

Suklaakääretorttupohja

  • 2,5 dl riisijauhoja
  • 2 dl sokeria
  • 0,5 dl tummaa sokeritonta kaakaojauhetta
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1,75 dl sokeritonta soijamaitoa
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 2 tl No Egg-valmistetta (Orgran)
  • 6 rkl lämmintä vettä

Vadelmatäyte

  • 200 g vegaanista tuorejuustoa (Violife)
  • 1,25 g soijavispiä (Alpro)
  • 0,5 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 150 g tuoreita vadelmia
  1. Lämmitä uuni 200 asteeseen.
  2. Sekoita riisijauho, sokeri, kaakaojauhe, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään.
  3. Lisää kuiviin aineisiin soijamaito ja öljy. Sekoita tasaiseksi.
  4. Sekoita No Egg- valmiste lämpimään veteen. Lisää se lopuksi taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
  5. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Paista keskitasolla noin 7 minuuttia.
  6. Ota pohja pois uunista ja vedä torttu pois pelliltä tasaiselle alustalle jäähtymään.
  7. Anna jäähtyä kunnolla, jotta pohja lähtee irti leivinpaperista ja ettei pohja ei murru.
  8. Vatkaa soijavispi. Sekoita lopuksi joukkoon tuorejuusto ja sokerit.
  9. Pilko halutessasi vadelmia pienemmiksi ja sekoita täytteen sekaan.
  10. Levitä täyte tasaisesti pohjalle ja kääri torttu varovasti käärölle leivinpaperin avustuksella.
  11. Nosta kääretorttu jääkaappiin tekeytymään. Parhaimmalta se maistuu seuraavana päivänä.

Marsipaani päälle ja koristeluun (noin 450 g valmista marsipaania)

  • 400 g tomusokeria
  • 80 g mantelijauhetta
  • 1,25 dl soijavispiä (Alpro)
  • 0,5 dl riisijauhoa
  • 0,5 tl psylliumia
  • elintarvikeväriä värjäämiseen (esim. Wiltonin pastavärejä)
  1. Sekoita tomusokeri ja mantelijauhe kulhossa.
  2. Mittaa kattilaan soijavispi, riisijauho ja psyllium. Sekoita vispilällä tasaiseksi ja laita kattila liedelle. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes massasta tulee yhtenäinen pehmeä möntti. Ota kattila pois liedeltä ja anna massan jäähtyä.
  3. Lisää jäähtynyt massa tomusokerimantelijauheeseen ja vaivaa käsin tai koneella tasaiseksi. Kääri marsipaanimassa kelmuun ja laita jääkaappiin kovettumaan.
  4. Värjää marsipaani elintarvikevärillä halutun väriseksi käyttäen muovikäsineitä.
  5. Ota noin 2/3 osaa marsipaanista ja kauli siitä noin 3 mm paksu päällinen tortun päälle käyttäen apuna tomusokeria.
  6. Tee halutessasi marsipaanista ruusuja koristeeksi. Ota muotilla ympyrän muotoisia paloja ohueksi kaulitusta marsipaanista. Kieritä ensimmäinen ympyrä tiukalle rullalle. Kieritä sen ympärille lisää ympyränmuotoisia marsipaanilevyjä kunnes terälehtiä on tarpeeksi. Leikkaa ylimääräinen massa pois ruusun alta.

Kommentoi

Saatat myös pitää näistä