Kesä on sitä aikaa, kun oven taakse saattaa ilmestyä yllätysvieraita. Meille kävi niin nyt viikolla, kun vanhempani tulivat kylään. Tällaisissa tilanteissa ensimmäiseksi välähtää päähän kysymys mitä kahvin kanssa tarjotaan?? Itselleni se ei ole paniikkitilanne vaan innostunut ”jes, hyvä syy leipoa!”-hetki. 😀 Mutta vaikka kuinka innostunut leipomisesta olisikin, yllätysvieraiden tullessa on tarve ohjeeseen, joka on nopea ja varmasti maistuva. Peruspiirakkapohja on siinä vaiheessa helppo valinta. Muokkasin minttuisten mokkapalojen pohjan ohjetta ja siitä syntyi tämä herkullinen marjapiirakka. Piirakkaan voi käyttää tuoreita tai pakastemarjoja. Kannattaa kokeilla ohjetta myös hedelmillä tai hedelmiä ja marjoja yhdistelemällä.
Vaikka piirakka onkin uunissa puoli tuntia, hyvä puoli on se, että sen voi tarjoilla myös lämpimänä. Erityisesti jos pakastimesta löytyy kaveriksi jäätelöä! Ja jos vieraita on tulossa paljon, kaksinkertaistamalla ohjeen saat koko uunipellillisen piirakkaa. Muista silloin, että piirakka saattaa tarvita eri paistoajan.
Pohja
- 125 g vegaanista leivontamargariinia (Sunnuntai Laktoositon)
- 2 dl sokeritonta soijamaitoa (tai muuta vegaanista ja gluteenitonta kasvimaitoa)
- 1 dl hedelmäsosetta (esim. Bonne)
- 2 dl sokeria
- 3 dl riisijauhoa
- 2 tl leivinjauhetta
- 1,5 tl vaniljasokeria
- ripaus suolaa
- 400 g marjoja tai hedelmiä
- Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
- Mittaa soijamaito ja margariini kattilaan. Lämmitä seosta niin kauan, kunnes margariini on sulanut soijamaidon sekaan. Varo, ettei seos pala pohjaan.
- Sekoita kuivat aineet keskenään.
- Kaada kuivien aineiden joukkoon lämmin margariinisoijamaitoseos sekä hedelmäsose. Sekoita vain sen verran, että ainekset sekoittuvat.
- Kaada taikina 20x30cm alumiiniseen vuokaan. Ripottele marjat taikinan päälle.
- Paista uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.