Halloween: Juureva-suklaakakku

käyttäjältä Anniina

Halloween on yksi lempijuhlistani ja kyseisen juhlan kunniaksi olen leiponut kolme kakkua! Tässä ensimmäinen: Juureva-suklaakakku.

Juureva-juureslevite on punajuuresta valmistettu palmuöljytön suolainen levite ja melko uusi tuttavuus kauppojen hyllyllä. Ensimmäisen kerran maistoin kyseistä levitettä leivän päällä ja herkullistahan se oli! Mutta pian aloin haaveilemaan reseptistä, jossa tämä ihanan värinen ja pehmeä levite yhdistyisi suklaaseen. Leivän syötyäni ryhdyin tuumasta toimeen.

Ensin taikinasta syntyi mokkapala-tyyliset leivonnaiset, mutta halusin kokeilla tehdä kakun. Tämä taikina toimii siis yhtä hyvin alumiiniseen vuokaan (20x30cm) kahteen irtopohjavuokaan (halkaisija 20 cm) tehtynä. 20×30 cm vuoassa piirakan voi paistaa 200 asteessa keskitasolla noin 20 minuuttia. Kakkupohjat on parempi kypsyttää 175 asteessa keskitasolla noin puoli tuntia.

Joillekin on varmasti jo tuttu tapa tuoda vegaanisiin leivonnaisiin kohotusta omenaviinietikalla. Itse olen ottanut kyseisen tavan haltuun vasta viime aikoina. Kun omenaviinietikan sekoittaa soijamaitoon saa piimäisen seoksen, joka tuo myös makua leivonnaiselle. Siitä ei ole pelkoa, että etikka maistuisi leivonnaisessa!

Vaikka punajuuri onkin hyvin värjäävä aines ja levitekin on ihanan violetinpunaista, taikinasta väri häviää paiston yhteydessä. Lisäsin siis punaista elintarvikeväriä taikinan joukkoon, jotta taikinasta tuli kunnolla punainen – Halloweenin tyyliin. Wiltonin pastaväreistä löytyy vegaaninen punainen väri. Monissa punaisissa elintarvikeväreissä saattaa olla karmiinia, joka tekee tuotteesta epävegaanisen. Muita vegaanisia elintarvikevärejä kannattaa katsoa Vegaanituotteet-sivuilta.

Vinkkinä: Tumman suklaan sijaan leivonnassa voi käyttää kaakaomassaa, joka on 100% kaakaota. Kaakaomassassa ei ole siis lisättyä sokeria ja maku on todella tumma ja suklainen. Kaakaomassa on varmasti maidotonta ja gluteenitonta 🙂 Kaakaomassaa voi löytyä esimerkiksi luontaistuotekaupoista, mutta olen myös bongannut sitä isoimmissa Prismoissa.

Taikina

  • 200 g Juureva-juureslevitettä
  • 2 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1/4 tl suolaa
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 dl riisijauhoja
  • 1 dl mantelijauhoja
  • 1,5 dl soijamaitoa
  • 1 rkl omenaviinietikkaa
  • 80 g tummaa vegaanista suklaata tai kaakaomassaa
  • halutessasi Wiltonin punaista pastaväriä

Kuorrute

  • 100 g vegaanista margariinia
  • 4 dl tomusokeria
  • 2 rkl tummaa kaakaojauhetta
  • ripaus suolaa
  • 20 g vegaanista tummaa suklaata tai kaakaomassaa
  • 100 g vegaanista maustamatonta tuorejuustoa (Violife)

Koristeluun

  • pekaanipähkinöitä
  • tummaa kaakaojauhetta
  1. Sekoita kulhossa Juureva-levite ja sokerit.
  2. Sekoita keskenään suola, leivinjauhe, riisijauho ja mantelijauho.
  3. Sekoita kupissa soijamaito ja omenaviinietikka. Seos paksuuntuu hiukan, älä pelästy, se kuuluu asiaan.
  4. Rouhi suklaa paloiksi.
  5. Lisää jauhot Juureva-sokeriseoksen sekaan ja sekoita kevyesti sekaisin.
  6. Kaada soijamaito-etikkaseos taikinaan ja sekoita sen verran, että saat taikinan tasaiseksi. Värjää tässä vaiheessa taikina, jos haluat. Muista, että väriä tarvitsee aika paljon, jotta väri näkyy myös paiston jälkeen.
  7. Lisää lopuksi suklaarouhe taikinaan kevyesti nostellen.
  8. Pingota kahden irtopohjavuoan (20 cm halkaisija) pohjalle leivinpaperi ja voitele reunoja hiukan.
  9. Kaada taikina puoliksi vuokiin ja paista kakkuja uunin keskitasolla 175 asteessa noin puoli tuntia. Anna kakkupohjien jäähtyä kunnolla ennen kuorrutteen levittämistä.
  10. Valmista kuorrute. Vatkaa koneella huoneenlämpöinen margariini, tomusokeri, suola ja kaakaojauhe sekaisin.
  11. Sulata suklaa vesihauteessa ja anna sen jäähtyä. Lisää se tomusokeri-margariinin sekaan samalla vatkaten.
  12. Lisää lopuksi tuorejuusto samalla vatkaten.
  13. Levitä kuorrutteesta 1/3 yhden kakkupohjan päälle. Laske toinen kakkupohja päälle ja levitä loput kuorrutteesta koko kakulle. Koristele pekaanipähkinöillä ja tummalla kaakaojauheella.
  14. Säilytä kakku jääkaapissa. Parhaimmillaan kakku on seuraavana päivänä.

Kommentoi

Saatat myös pitää näistä